Python-1 Neden Python? ve Python Kurulumu

Programlama dillerinin kullanım amaçları insanların düşündüklerini, tasarladıklarını bilgisayara yaptırmaktır. Veri bilimciler için Python dili neden bu kadar önemli? Windows için Python kurulumu nasıl yapılır?

Python Guido Van Rassum tarafından geliştirilmiştir. 1990 yılında tasarlanmış bir programlama dilidir. Guido Van Rassum, insanların yapmak istediklerini bilgisayardaki programa uyarlayarak günlük hayatta kullanılabilir bir hale getirmeyi amaçlamıştır.

Günümüzde Python’ın bu kadar tercih edilmesinin en önemli sebebi ise Google tarafından kullanılıyor olmasıdır.

Peki Neden Python?

  • Birçok büyük şirketin kullandığı bir programdır.
  • Yapay zeka ve veri bilimi için en çok tercih edilen diller arasında yer almaktadır.
  • Yorumlayıcıdır. Veri analitiği ve veri bilimi gibi kavramlarla ele alındığında pratiklik sağlamaktadır.
  • Etkileşimli olarak çalışabilme imkanı bulunmaktadır. Bundan dolayı Python diğer programlama dillerine göre oldukça idealdir.
  • Nesne yönelimli programlama ve fonksiyonel programlama özellikleriyle birlikte kullanılabilir.
  • Yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Python’dan bir şey yapmasını istediğiniz zaman istediğinizden daha fazlasını yapmış olabilir.
  • Python’ın veri analitiğinin bazı özelliklerini kullanabilme yeteneği de bulunmaktadır.

Yeni veri bilimcileri çoğunlukla kullanım kolaylığı sebebiyle Python’a yönelmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre 5 ve daha az yıllık deneyime sahip olan veri bilimcilerin %48’inin Python’ı seçtiği gözlemlenmiştir. Bundan dolayı Python’ın veri bilimcilerinin başlamasında önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Son yıllarda en çok geçiş yapılan programlama dilleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Python geliştirilmeye devam etmektedir.

Python Kurulumu

Python için birçok kütüphanesi içerisinde bulunan Anaconda dağıtıcısı üzerinden kullanacağız.

Python 3.7 sürümü için kurulum aşaması gösterilecektir.

Windows için Anaconda Kurulumu

  1. Öncelikle Anaconda’nın websitesine gidelim. (https://www.anaconda.com/products/individual#windows)
  2. Daha sonra “Download” a tıklayalım.

3. Daha sonra sizi alt kısıma otomatik olarak yönlendiriyor. Oradan bilgisayarınızın 32 bit/64 bit olduğuna karar verip indirme işlemini başlatalım. (Eğer kaç bit olduğunu bilmiyorsanız masaüstünde bulunan “Bu bilgisayar/Bilgisayarım”ı seçerek alt kısmında yer alan “Bilgisayarım”a tıklayıp oradan “Özellikler”i tıklayarak kaç bit olduğunu öğrenebilirsiniz.)

4. Daha sonrasında Anaconda’nın kurulumu karşınıza çıkacaktır. Burada “Next” diyerek kurulum işlemine devam edelim.

5. Bu adımda lisans onaylama karşımıza çıkıyor. “I Agree” diyerek bu aşamayı da geçelim.

6. Bu aşamada kim için indirdiğinizi seçiyorsunuz. Genel olarak kişisel bilgisayarlara indirildiği için “Just Me” yi seçelim.

7. Bu aşamada ise Anaconda’nın dosyalarını nereye yüklemesi gerektiğini belirtiyoruz. Belirledikten sonra “Next”e tıklayarak kurulum işlemimize devam edelim.

8. Bu adım da ise “Register Anaconda3 as my default Python 3.7″yi seçerek “Install”a tıklayıp indirme işlemini başlatabilirsiniz.

9.Bu adımı Python bende kurulu olduğu için gösteremiyorum. (Eğer bu adımda takıldığınız bir yer olursa iletişime geçebilirsiniz) Daha sonraki aşama da “Next” e tıklayıp bir sonraki aşama da ise “Finish”e tıklayarak Python kurulum işleminizi bitirebilirsiniz.

Python Kurulumunu Test Etme

Python kurulumundan sonra Python’ın bilgisayarımızda kurulup kurulmadığını test edebiliriz. Örneğin Windows’da cmd yardımıyla aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.

python --version

Kurulum başarılı ise size bir versiyon numarası döndürecektir.

Kaynaklar: sadikturan.com

https://www.cbtnuggets.com/blog/technology/data/why-data-scientists-love-python

Bir Cevap Yazın